Dny Kjóta v Praze  - 10. – 12. 6. 2016 (s přesahem výstavy do 22. 7.)

V červnu 2016 se uskutečnila za účasti delegace města Kjóto vedené starostou velmi úspěšná prezentace města Kjóto. Všech bodů programu se účastnila široká veřejnost, především zahajovací večer s představením tradičního japonského divadla kjógen v podání pražského a kjótského souboru na scéně Vinohradského divadla měl velký úspěch. Stejnému zájmu veřejnosti se těšila výstava fotografií Zdeňka Thomy Kouzelné Kjóto, společný koncert mužských sborů Univerzity Karlovy a University Ritsumeikan i Den Kjóta v Botanické zahradě HMP, kde se prezentovalo tradiční japonské umění jako kaligrafie, vázání kimon, ikebana, japonské pokrmy a konal se také turnaj v japonské disciplíně skycross, kterého se účastnili jak čeští, tak japonští nadšenci.

Na velmi úspěšnou akci v roce 2017 naváží Dny Prahy v Kjótu.

Prezentace HMP v Rize – 13. – 14. 8. 2016

Hl. m. Praha bylo jako každý rok pozváno partnerským městem Rigou jako jediný zahraniční host na městský multižánrový festival Rigas Svetki. Tato akce se každoročně koná 2. víkend v srpnu (13. – 14. 8.), je financována z městského rozpočtu a veškerý kulturní program je návštěvníkům přístupný zdarma. Na základě žánrového doporučení lotyšskou stranou HMP na akci vyslalo soubor Long Vehicle Circus, specializující se na nové formy divadla, konkrétně žonglování a facepainting. Jako v minulých ročnících, na které bylo HMP přizváno, měl i letos pražský soubor mimořádný úspěch u veřejnosti. Kromě samotného vystoupení umělci hravou formou distribuovali tiskoviny o Praze za účelem pozvat do hlavního města návštěvníky na podzimní a zimní sezonu.

Prezentace HMP v Norimberku – 13. – 14. 8. 2016

Spolupráce s partnerským městem v kulturní oblasti probíhá kontinuálně i mimo velké akce pořádané u příležitosti výročí partnerských vztahů. V roce 2016 bylo HMP osloveno s návrhem na uspořádání kulturní prezentace v rámci akce Grenzenlos, kterou Norimberk každoročně pořádá v prostorách městského muzea Tucherschloss za účelem prezentace jednoho ze svých partnerských měst.

Na základě doporučení programové manažerky muzea byl do Norimberku vyslán různorodý hudební program: jazzový Jiří Šimek Kvartet, romská kapela Ivan Herák Band, Greenhorns pro emigrantskou komunitu, která je v Norimberku stále početná, Staroměstský dixieland. Hudební program doplnily historické tance v podání souboru Hartig Ensemble na připomenutí oslav Karla IV.

Celý kulturní program přilákal na 5000 návštěvníků. Na akci bylo přítomno také mobilní IC PCT, jehož pracovníci poskytovali po celé dva dny praktické informace o Praze a aktuálním dění v metropoli.

Kulturní prezentace HMP v Pekingu  - 29. 8. 2016

Kulturní prezentace formou ojedinělé light art show (malování světlem) na téma Prahy doprovodila oficiální návštěvu delegace HMP vedené primátorkou HMP v městě Peking, která se konala na pozvání starosty města Peking v návaznosti na březnovou oficiální návštěvu Prahy. Návštěvníkům byly distribuovány propagační materiály v čínském jazyce a ve spolupráci s ambasádou prezentována nabídka českých produktů, které nově vstoupily do distribuce na čínském trhu (potraviny, nápoje, produkty Alpine Pro, Dermacol apod.).